Cum treci cu bine peste un atac de panica

Categorie: Psihologie

Publicat la: 22:16

Palpitaţii, puls accelerat, teama de pierdere a controlului sau sentimentul că ţi se va întâmpla ceva rău sunt câteva dintre senzaţiile pe care le experimentezi în timpul unui atac de panică. Iată cum poţi scădea intensitatea lor. Atacurile de panică durează între câteva secunde şi câteva zeci de minute şi se sfârşesc printr-o senzaţie de uşurare şi de oboseală intensă. În plus, apar brusc şi fără o cauză aparentă.

atac de panica 2013Cei care se confruntă cu această problemă resimt o stare de rău fizic cu câteva clipe înaintea producerii atacului de panică. La apariţia acestui simptom, ei intră şi mai tare în panică, agravându-şi starea de rău. Episodul se poate produce în orice situaţie, cum ar fi în timpul nopţii, pe stradă sau a birou.

Cauzele, greu de precizat – Cauzele unui atac de panică nu sunt întotdeauna cunoscute. Episoadele pot apărea spontan, aparent fără un motiv anume. Altele apar după o perioadă de timp de la expunerea la stimulul declanşator, iar legătura dintre cele două nu este conştientizată. De cele mai multe ori, atacurile de panică sunt cauzate de o fobie, ca de exemplu frica de şerpi sau de păianjeni ori teama de locurile aglomerate, foarte strâmte sau de înălţimi.

Stresul, un factor de risc major – Legătura dintre stres şi atacurile de panică este dovedită ştiinţific. Teoretic, fiecare dintre noi are un prag de toleranţă la stres de care, dacă trece, poate suferi un atac de panică. Acest prag este diferit de la individ la individ, iar vulnerabilitatea crescută în faţa crizelor poate avea diverse cauze. Iată care sunt cele mai prezente cauze:

* Factorii de risc genetici pot fi identificaţi la rudele de gradul întâi, dar asupra lor nu se poate acţiona.
* Factorii de risc biologici reprezintă modificarea unor substanţe din creier, ca de exemplu serotonina. Echilibrul poate fi restabilit prin tratament medicamentos.
* Factorii de risc psihologici se referă la evenimente stresante (decesul unui apropiat, separarea, abandonul, pierderea slujbei). 80% dintre cei care trec printr-un atac de panică s-au confruntat de curând cu un astfel de eveniment.

Să apelezi la medicamente? Psihoterapia te poate ajuta să-ţi controlezi mai bine reacţiile în timpul unui atac de panică, dar este indicată în cazul în care episoadele sunt frecvente şi foarte intense. De obicei, terapia este completată cu un tratament medicamentos, prescris de medic.

Şedinţele de psihoterapie te vor învăţa să te relaxezi şi să reacţionezi realist la apariţia simptomelor. Totodată, vei afla care este cauza care-ţi provoacă această reacţie de apărare a organismului. Odată înţeles acest lucru, calea spre vindecare este mult mai uşoară.

Încearcă să respiri normal – În timpul unui atac de panică, respiraţia are un ritm mult mai rapid decât în mod normal. Acest lucru duce la ameţeală sau la senzaţia de leşin, agravând teama şi celelalte simptome. De aceea, controlul respiraţiei te ajută să treci mai uşor peste un astfel de episod. Inspiră şi expiră lent, încercând să-ţi concentrezi atenţia pe respiraţie.

Poţi sta aşezat sau întins, într-o poziţie comodă şi într-un loc liniştit. Este important să conştientizezi faptul că este vorba despre un atac de panică. Încearcă să te controlezi şi repetă-ţi în minte că nu ţi se va întâmpla nimic grav.

Nu-l confunda cu un infarct! Atacul de panică are unele dintre simptomele unei crize cardiace: palpitaţii, dureri sau jenă în capul pieptului. Simptomul care le diferenţiază însă este frica sau disconfortul intens care apare în timpul unui atac de panică.

Alte caracteristici ale acestui episod sunt dificultăţile respiratorii, senzaţia de sufocare, ameţeală, vertij, senzaţia de instabilitate şi de ireal, bufeuri de căldură sau frisoane, transpiraţie, senzaţie de leşin, frica de a muri sau de a înnebuni ori teama de a comite un act necontrolat.

Sursa: clicksanatate.ro (c)
Foto: shutterstock (c)

Termeni populari de cautare:

  Tags:

Articole recomandate

Program alimentar pentru masa de pasteProgram alimentar pentru masa de paste
În perioada sărbătorilor avem tendinţa să mâncăm mai mult decât de obicei, iar masa plină de bunătăţi nu ne ajută deloc atunci chiar şi atunci când suntem decişi să nu depăşim măsura. Mănâncă puţin şi des – Ideal ar fi să ne obişnuim cu un program alimentar cu câte o masă odată la 4-5 ore. […]
Ce beneficii are asupra corpului ciocolata neagraCe beneficii are asupra corpului ciocolata neagra
Pe lângă faptul că este delicioasă, ciocolata neagră are multe beneficii asupra corpului, despre care mulți dintre noi nu știu. Află de ce este bine să o consumi în mod constant, în cantități moderate. Reduce riscul apariției infarctului – Un studiu suedez arată că persoanele care au mâncat 45 de grame de ciocolată neagră pe […]
Pielea fetei iti spune starea ta de sanatatePielea fetei iti spune starea ta de sanatate
Crezi că este posibil să scoţi la iveală câteva dintre secretele ce se petrec în interiorul corpului tău? De mii de ani, vindecători chinezi citesc fețele oamenilor, pentru a detecta și diagnostica toate tipurile de boli. Pielea feţei este sensibilă şi de aceea, poate reflecta schimbările interne, mai rapid decât o pot face alte părţi […]
Produse naturale pentru curatenia casei taleProduse naturale pentru curatenia casei tale
Curatenia casei tale este un aspect foarte important si de neglijat am putea spune, daca stam sa ne gandim la sanatatea noastra. Cumparam fel de fel de produse din comert, in ideea ca sunt foarte bune si ne vor asigura curatenia si protectia de care avem nevoie in casele noastre. Cate dintre voi au citit […]

Primeste articole prin email


Etichete tunsori si manichiura