Cum sa ai mai mare incredere in tine

Categorie: Psihologie

Publicat la: 20:30

Te panichezi doar la ideea că ar trebui să vorbeşti în public ori uiţi toate argumentele când trebuie să-ţi dai cu părerea într-o problemă serioasă. Până la un punct, nesiguranţa ta este normală. Când lucrurile se agravează, adică ajungi să te îndoieşti constant de forţele tale şi să stai mereu în umbra celorlalţi, e cazul să iei măsuri.

mai multa incredere in tineAi fost dintotdeauna o persoană timidă, retrasă, sau, dimpotrivă, s-a întâmplat ceva care ţi-a plantat în suflet o teamă continuă că, indiferent cât de bine ai încerca să faci lucrurile, o să te faci de râs? Învaţă să te apreciezi la adevărata valoare, sincer şi corect, astfel încât să scapi de acest sentiment de neputinţă şi să-ţi dovedeşti mai întâi ţie, apoi celor din jur, că eşti o persoană capabilă şi sigură pe ceea ce poate face.

Acceptă-ţi defectele – Este dificil să auzi şi să accepţi nemulţumirile celor din jur, dar nu este cazul să devii cel mai pretenţios critic al tău. Prin urmare, ai grijă ce bareme îţi stabileşti când te autoanalizezi. Nimeni nu zice să nu fii conştientă de toate defectele şi limitele tale, dar când pui prea mult accent pe ele, ajungi să crezi că doar acestea te definesc.

Aşa că încearcă să-ţi stabileşti priorităţile, să fii realistă când vrei să realizezi ceva şi să nu-ţi creezi false aşteptări. Fă-ţi o listă cu defectele şi calităţile tale, fiind sinceră cu tine. „Reconstrucţia dificilă a încrederii pleacă de la iubirea de sine, de la capacitatea ta de-a te aprecia, de-a te ţine în braţe când îţi e greu şi de-a te critica mai puţin”, spune Alexandru Cojocaru, psihoterapeut.

Antrenamentul te ajută – Înfruntă-ţi pe etape temerile, astfel încât să le dai celorlalţi posibilitatea să te cunoască. Începe prin a te confrunta cu situaţii uşoare, pentru a „face încălzirea”, şi continuă să faci progrese. Antrenamentul îţi va da încredere în tine şi în momentele de criză. Ţi-e frică să nu te faci de râs în public?

Ei bine, încearcă să-ţi stabileşti câteva soluţii de urgenţă. De exemplu, dacă trebuie să vorbeşti în faţa colegilor, schiţează-ţi ideile pe o foaie şi, în cazul în care te blochezi, fă o glumă sau o remarcă haioasă. Astfel destrezi situaţia şi ai timp să-ţi pui gândurile în ordine.

Redescoperă ce-ţi sporeşte stima de sine – Dacă eşti nemulţumită de ceea ce te înconjoară şi crezi că din cauza asta eşti nesigură pe tine, încearcă să schimbi, încet, dar sigur, felul în care îţi trăieşti viaţa. Pune accentul pe lucrurile care îţi plac şi care îţi trezesc emoţii pozitive. „Dacă ai un sport favorit, acordă-i un pic din timpul tău, doar pentru plăcerea de a-l juca şi nu pentru dorinţa de-a câştiga, sau ascultă mai des muzica preferată. Acordă-ţi dreptul la relaxare şi fă-ţi din asta un obicei. Nu pare poate mare lucru, dar este un cadou care ţine de iubirea de sine şi astfel poţi ajunge să prinzi drag de tine”, te sfătuieşte specialistul.

Sfatul specialistului: Alexandru Cojocaru, psihoterapeut Tel.: 0724.539.589. Orice om poate fi bântuit de spaima neîncrederii în propria fiinţă. E ca o luptă surdă de a-i mulţumi numai pe ceilalţi. Chiar dacă apropiaţii îţi apreciază meritele, tu n-o vei face, vei pune succesul pe seama întâmplării şi eşecul, pe lipsa ta de valoare. Ceea ce trebuie înţeles este că lipsa de încredere nu trece peste noapte. Încearcă să găseşti un spaţiu în care eşti acceptată aşa cum eşti şi, în timp, vei avea şansa să-ţi regăseşti propria personalitate şi să începi să te preţuieşti din nou.

Sursa: clickpentrufemei.ro (c)

Articole recomandate

Obtine o culoare intensa a parului fara sa te vopsestiObtine o culoare intensa a parului fara sa te vopsesti
Vrei sa iti înfrumusetezi culoarea parului, dar nu ai vrea sa apelezi la substante chimice? Poti incerca metodele naturiste de colorare a parului si vei fi încantata de rezultate. Par negru – Amesteca o jumatate de cana de otet de vin cu un sfert de cana de sos de soia. Aceasta solutie iti va hrani […]
Cum sa fii frumoasa cu ajutorul fructelorCum sa fii frumoasa cu ajutorul fructelor
Vrei o piele sănătoasă şi un păr strălucitor, lipsit de mătreaţă, care să nu mai cadă şi să nu se mai rupă? Le poţi avea cu ajutorul fructelor. Mărul redă fermitatea pielii Datorită conţinutului de polifenoli, mărul este remediul ideal pentru o piele fină. Totodată, este un bun hidratant pentru piele. Ceea ce trebuie să […]
Invata de ce trebuie sa consumi in mod regulat lapte de capraInvata de ce trebuie sa consumi in mod regulat lapte de capra
Laptele de capra este promovat din ce in ce mai mult pe piata romaneasca dupa ce specialisti din intreaga lume au cercetat si i-au descoperit adevarata valoare. Vrei sa stii de ce trebuie sa consumi in mod regulat lapte de capra? Iata ce am descoperit noi si am vrea sa-ti impartasim si tie. Laptele de […]
Gaseste forma ideala pentru sprancenele taleGaseste forma ideala pentru sprancenele tale
Înainte de a te machia, piaptănă sprâncenele cu o perie specială. Îţi definesc chipul, îţi completează perfect trăsăturile şi îţi pot schimba radical expresia. Îngrijeşte-ţi regulat sprâncenele, află ce formă ţi se potriveşte cel mai bine, dar şi care sunt cele mai bune trucuri de întreţinere. Ce formă ţi se potriveşte? Arcuite, rotunjite sau ascendente? […]

Primeste articole prin email


Etichete tunsori si manichiura