Articole etichetate cu desert francez cu rubarba

Deserturile cu rubarba sunt prietenoase cu silueta

desert cu rubarbaRubarba, cunoscută și sub numele de revent sau rabarbăr, a fost, mai întâi de toate, plantă medicinală. Abia de câteva secole este folosită pentru a prepara deserturile dulci-acrișoare, prietenoase cu silueta.

Doar 16 calorii la suta de grame – În deserturi, rubarba are un gust unic, dulce-acrișor, și o textură plăcut crocantă. În plus, planta are un aport caloric extrem de scăzut – 16 calorii la suta de grame. E adevărat că aciditatea plantei trebuie compensată cu un adaos ceva mai mare de zahăr – dar la fel de bine poți să o neutralizezi cu miere, ceea ce dă deserturi sănătoase și ușoare. De asemenea, anumite ierburi aromate adăugate în compoziția deserturilor îi temperează gustul acrișor și diminuează astfel cantitatea de zahăr ce trebuie adăugată.

Sursă de vitamina C – Sezonul rubarbei se întinde din mai până-n iulie. Pețiolul descojit al plantei este bogat în vitamina C, în minerale prețioase – potasiul și calciul – , și în fibre. Planta este un ingredient nelipsit în medicina tradițională chineză și asiatică. Se crede că Marco Polo a adus-o în Europa, unde a fost cultivată mai pentru tămăduirea diferitelor beteșuguri. Abia în secolul al XVIII-lea, planta a fost cultivată pentru consum. Și astăzi, rubarba este folosită la fel: i se descojește pețiolul (codița care leagă frunza de tijă), se taie bucăți și se folosește atât în deserturi cât și în mâncăruri dulci-sărate.

Dulcețuri sau compoturi – Ca să fie bun de gătit, pețiolul rubarbei trebuie să fie ferm, dens și casant. Cel roșu-carmin, provenind de la anumite varietăți ale plantei, are o textură mai moale ca cel verde. „Codițele” descojite nu se păstrează la frigider mai mult de 2 zile, căci se înmoaie rapid. Fie le gătești proaspete, fie le congelezi, după ce le-ai spălat, descojit și tăiat în cubulețe. Nu folosi alte părți ale plantei, sunt toxice! Singură sau amestecată cu zmeură, căpșuni sau afine, rubarba dă minunate dulcețuri, dar și compoturi, tarte, siropuri, sorbeturi. Poate fi folosită și în sosuri dulci-acrișoare (chutney), menite să acompanieze peștele gras de tip macrou sau somon, dar și carnea de rață.

Sursa: clickpentrufemei.ro (c)

Termeni populari de cautare:

StarShinerS
StarShinerS

Primeste articole prin email


Etichete tunsori si manichiura