Articole etichetate cu consiliere psihologica

Terapia prin vorba

Cand ai o problema, nu-i asa ca-ti suni prietena cea mai buna ca sa-i povestesti? Simti ca prin discutie iti iei o piatra de pe suflet? Nu-i o vorba-n vant – vorbaria este o binefacere pentru sanatatea ta. Marturisirea sincera te ajuta sa-ti clarifici ce te macina, sa-ti asezi supararea in context si sa vezi in perspectiva. Descatusarea vorbelor te face sa te cunosti mai bine in momente dificile si-ti da o stare de eliberare.

barfa intre prieteneMedicament pentru suflet – De cate ori n-ai auzit: „m-a uns pe suflet ce mi-ai spus”? La fel cum au capacitatea sa indureze, sa stoarca lacrimi, cuvintele au si abilitati vindecatoare. Si cand le auzi, si cand le spui.

Cuvintele vindeca: anxietatea, depresia, stresul, fricile, furia. Forme de terapie – In termeni stiintifici, in functie de metodele aplicate, linistea prin vorbe se numeste psihoterapie, terapie de suflet (insight therapy) sau consiliere psilogica. Mergi la specialist, te asezi pe canapea (sau tii receptorul la ureche, in fotoliul de acasa) si marturisesti tot (sau aproape tot) ce te apasa. Scopul este sa depasesti gandurile ingrijoratoare, o situatie delicata sau o problema mai ampla (frica, fobie), ca ulterior sa poti duce o viata normala. In viata de zi cu zi „terapia” imbraca forma confesiunii (fata de cineva apropiat) sau a spovedaniei (la preot), iar modalitati de vindecare sunt si simplele discutii de marturisire, destainuire sau chiar barfa.

Nu te confesa oricui – „Te pot ajuta doar cu o vorba” … desi e simplu de zis, e greu de tradus in fapte. Pentru ca nu toti cei apropiati sa te sfatuiasca. Si mai putini sunt aceia care stiu sa taca si sa te asculte. O raritate sunt cei care iti pun intrebari care sa te ajute sa-ti gasesti singura solutiile. Asa ca alege cu grija persoanele cu care sa vorbesti! Cand simti ca persoana din fata ta (prieten, cunostinta, ruda) n-ar fi suficient de disponibila emotional sa-ti inteleaga oful, nu te pune pe facut confesiuni! Nu ignora prima impresie, pentru ca, oricat de tare te-ar manca limba sa te desfasori, daca interlocutorul nu-i receptiv in felul cum ai avea tu nevoie, s-ar putea sa-ti adanceasca supararea.

Alege metoda adecvata – Barfa. La o cafea, sporovaiesti despre verzi si uscate cu cea mai buna amica. Specialistii sustin ca e un mod de a-ti mentine echilibrul, chiar daca impartasesti cu ea ganduri negative.

Marturisirea. Cand te apasa povara unor regrete, nu ezita sa-ti exprimi parerile de rau atunci cand le simti! Vorbele te curata de vina. Vei scapa de o povara pe care ai purtat-o inutil in suflet. Vorbeste despre ce te apasa cu un prieten, cu o ruda, cu o persoana apropiata. Dar nu-i obligatoriu sa faci asta cand stii in strafundul sufletului ca te vei simti mai bine neexprimandu-te.

Psihoterapia. Esti incurajata sa te exprimi liber in legatura cu experientele personale pentru a descoperi singura ce te afecteaza. Te sustine in validarea unor sentimente, ganduri ori a unui comportament.

Consilierea psihologica. Poate fi stanjenitor si dificil, dar, vorbind despre grijile tale, intelegi mai limpede ce se intampla in viata ta si vezi mai lesne ce-ar aduce rezolvarea.

Spovedania. Nu-i tocmai la indemana sa-ti marturisesti pacatele, insa, prin taina spovedaniei, numita si pocainta, traiesti un moment de purificare sufleteasca si de impacare cu sine.

Termeni populari de cautare:

StarShinerS
StarShinerS

Primeste articole prin email


Etichete tunsori si manichiura