Articole etichetate cu atac de panica

Cum treci cu bine peste un atac de panica

Postat in Psihologie   Tags:

Palpitaţii, puls accelerat, teama de pierdere a controlului sau sentimentul că ţi se va întâmpla ceva rău sunt câteva dintre senzaţiile pe care le experimentezi în timpul unui atac de panică. Iată cum poţi scădea intensitatea lor. Atacurile de panică durează între câteva secunde şi câteva zeci de minute şi se sfârşesc printr-o senzaţie de uşurare şi de oboseală intensă. În plus, apar brusc şi fără o cauză aparentă.

atac de panica 2013Cei care se confruntă cu această problemă resimt o stare de rău fizic cu câteva clipe înaintea producerii atacului de panică. La apariţia acestui simptom, ei intră şi mai tare în panică, agravându-şi starea de rău. Episodul se poate produce în orice situaţie, cum ar fi în timpul nopţii, pe stradă sau a birou.

Cauzele, greu de precizat – Cauzele unui atac de panică nu sunt întotdeauna cunoscute. Episoadele pot apărea spontan, aparent fără un motiv anume. Altele apar după o perioadă de timp de la expunerea la stimulul declanşator, iar legătura dintre cele două nu este conştientizată. De cele mai multe ori, atacurile de panică sunt cauzate de o fobie, ca de exemplu frica de şerpi sau de păianjeni ori teama de locurile aglomerate, foarte strâmte sau de înălţimi.

Stresul, un factor de risc major – Legătura dintre stres şi atacurile de panică este dovedită ştiinţific. Teoretic, fiecare dintre noi are un prag de toleranţă la stres de care, dacă trece, poate suferi un atac de panică. Acest prag este diferit de la individ la individ, iar vulnerabilitatea crescută în faţa crizelor poate avea diverse cauze. Iată care sunt cele mai prezente cauze:

* Factorii de risc genetici pot fi identificaţi la rudele de gradul întâi, dar asupra lor nu se poate acţiona.
* Factorii de risc biologici reprezintă modificarea unor substanţe din creier, ca de exemplu serotonina. Echilibrul poate fi restabilit prin tratament medicamentos.
* Factorii de risc psihologici se referă la evenimente stresante (decesul unui apropiat, separarea, abandonul, pierderea slujbei). 80% dintre cei care trec printr-un atac de panică s-au confruntat de curând cu un astfel de eveniment.

Să apelezi la medicamente? Psihoterapia te poate ajuta să-ţi controlezi mai bine reacţiile în timpul unui atac de panică, dar este indicată în cazul în care episoadele sunt frecvente şi foarte intense. De obicei, terapia este completată cu un tratament medicamentos, prescris de medic.

Şedinţele de psihoterapie te vor învăţa să te relaxezi şi să reacţionezi realist la apariţia simptomelor. Totodată, vei afla care este cauza care-ţi provoacă această reacţie de apărare a organismului. Odată înţeles acest lucru, calea spre vindecare este mult mai uşoară.

Încearcă să respiri normal – În timpul unui atac de panică, respiraţia are un ritm mult mai rapid decât în mod normal. Acest lucru duce la ameţeală sau la senzaţia de leşin, agravând teama şi celelalte simptome. De aceea, controlul respiraţiei te ajută să treci mai uşor peste un astfel de episod. Inspiră şi expiră lent, încercând să-ţi concentrezi atenţia pe respiraţie.

Poţi sta aşezat sau întins, într-o poziţie comodă şi într-un loc liniştit. Este important să conştientizezi faptul că este vorba despre un atac de panică. Încearcă să te controlezi şi repetă-ţi în minte că nu ţi se va întâmpla nimic grav.

Nu-l confunda cu un infarct! Atacul de panică are unele dintre simptomele unei crize cardiace: palpitaţii, dureri sau jenă în capul pieptului. Simptomul care le diferenţiază însă este frica sau disconfortul intens care apare în timpul unui atac de panică.

Alte caracteristici ale acestui episod sunt dificultăţile respiratorii, senzaţia de sufocare, ameţeală, vertij, senzaţia de instabilitate şi de ireal, bufeuri de căldură sau frisoane, transpiraţie, senzaţie de leşin, frica de a muri sau de a înnebuni ori teama de a comite un act necontrolat.

Sursa: clicksanatate.ro (c)
Foto: shutterstock (c)

Termeni populari de cautare:

Sfaturi pentru a preveni din timp atacul de panica

Postat in Sanatate   Tags:

Palpitaţii, senzaţia de frică sau de blocaj total sunt doar câteva dintre sentimentele pe care le resimţi cu intensitate în timpul unui atac de panică. Iată câteva sfaturi pentru a preveni astfel de episoade! Atacul de panică poate ţine câteva secunde sau chiar şi câteva zeci de minute, timp în care simţi că pierzi în totalitate controlul asupra situaţiei. Deoarece pot apărea indiferent de momentul zilei sau de situaţie, de cele mai multe ori eşti luat/ă prin surprindere, fără a mai avea puterea de a reacţiona. Dacă ai mai avut parte de astfel de experienţe, cel mai indicat este să înveţi câteva tehnici de relaxare pentru a putea trece cu bine peste momentele dificile.

cum previi atacurile de panicaExerciţiile de respiraţie te pot ajuta – Deşi atacul de panică este unul dintre cele mai dificile lucruri care ţi se pot întâmpla, important este să-ţi reaminteşti, în special în acele momente, că vei trece şi peste asta şi că lucrurile vor reveni la normal. Specialiştii mai recomandă pentru clipele de panică şi câteva exerciţii de respiraţie. Chiar şi pentru câteva minute închide ochii, inspiră profund, după care expiră. Astfel, creierul va mai uita o parte din senzaţiile pe care le simţi şi te vei putea relaxa treptat.

Încearcă să înţelegi ce se întâmplă – Tu cât eşti de stresat? Problemele zilnice de acasă şi de la serviciu sunt doar una dintre cauzele stresului cotidian. Pentru a preveni atacurile de panică, unul dintre trucuri este să găseşti mai des timp pentru relaxare, pentru a îndepărta, chiar şi preţ de câteva ore, starea de stres. Găseşte locul sau persoana care să te ajute să te destinzi şi încearcă să îţi „treci în agendă” cât mai multe astfel de ore de relaxare.

Sursa: clicksanatate.ro (c)

Termeni populari de cautare:

StarShinerS
StarShinerS

Primeste articole prin email


Etichete tunsori si manichiura